Treetops Blog #3 – Geen boombeheer zonder inventaris

Afgelopen dinsdag mocht ik de eerste opleiding “inventarisatie van boombestanden” bijwonen, georganiseerd door Inverde.

Het lijkt niet zo heel complex: je telt de bomen noteert de soorten en de afmetingen en klaar… toch?
Niet ├ęcht… dat hangt een beetje af van wat je met je inventaris juist wil bekomen. In de meeste gevallen gaat het namelijk om veel meer dan alleen een opsomming van aantallen en soorten. Meestal heeft een boominventaris tot doel om je boombeheer beter aan te sturen. En in dat geval heb je natuurlijk veel meer nodig dan alleen wat maten en soorten. Je wil er dan het lange termijn beheer op afstemmen. Onderhoud plannen, keuzes bij nieuwe aanplantingen op baseren, enz… Dat begint dus bij een grondige boomcontrole.

Terwijl een inventaris ook perfect op papier kan, of in excel, is de wereld van software voor groen-inventarisatie in volle evolutie. Het was zeer boeiend om bij Inverde te leren welke systemen er bestaan en wat hun individuele sterktes en tekortkomingen zijn.

Rapporten kunnen gegenereerd worden in lijsten of via een toegankelijke Google Earth kaart waarop elke klant zelf zijn/haar bomen info eenvoudig kan zien en raadplegen, of voor lokale overheden in een GIS bestand aangeleverd worden voor implementatie in projectplannen e.d.

Wij zijn in ieder geval weer wat wijzer geworden hoe we onze klanten het beste kunnen helpen en adviseren. Zo kunnen wij bijdragen tot een beter boombeheer op lange termijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *