Treetops Blog #1 – Inleidend stuk over mijn passie voor bomen en hoe wij als mensen naar bomen kijken

Mijn missie is om mensen en bomen dichter bij elkaar te brengen. Door mensen beter te informeren en een beetje van mijn passie te delen hoop ik uiteindelijk bij te dragen tot meer en oudere bomen in onze leefomgeving.

Nog niet zo lang geleden zijn we begonnen met de opbouw van de website www.tree-tops.be . Mijn goeie vriend Harry had me aangeboden om me daarbij te helpen. “Doe zeker een blog” zei hij, dat is goeie content voor je SEO score. Tja, dat wilde ik wel overwegen… maar het mocht voor mij geen doel op zich zijn. Na een korte brainstormsessie met mezelf kwam ik er al snel achter dat een blog wel eens een hele goeie tool zou kunnen zijn om aan mijn persoonlijke missie bij te dragen. En dus…

Mijn plan met deze blog? Met enige regelmaat een kort stuk brengen dat verschillende onderwerpen in verband met bomen belicht. Dat wil ik graag doen op een manier die voor iedereen vlot en leuk leest en over onderwerpen die heel dicht staan bij een groot publiek.
Voor alle duidelijkheid, ik verkondig geen absolute waarheden. In vele gevallen zullen jullie mijn visie over iets lezen, en die is dan niet zozeer bedoeld om kennis te verspreiden maar vooral om jullie bij iets te doen stilstaan.

Om van start te gaan geef ik graag een woordje uitleg over mezelf. Het zal wel de eerste en de laatste keer dat ik over mezelf ga praten, maar zo heb je toch een beeld van wie dit schrijft.


Mijn naam is Joeri.

Bomen en bosbeheer is door de jaren heen een passie geworden.

Sinds 1999 ben ik actief in de houtsector en geef er technisch advies en opleidingen in houtbehandeling. Door dagelijks bezig te zijn met verschillende houtsoorten en hoe ze te behandelen ging ik me al snel verdiepen in houteigenschappen, opbouw en samenstelling. Mijn liefde voor hout ging dus altijd al veel verder dan enkel het eindproduct.

Rond 2010 werd ik betrokken bij het beheer van een bos, wat later voortvloeide in mijn eigen project: het ecologisch herbebossen van een oorspronkelijke monocultuur van sparren. Hier kon ik mijn hart ophalen en mijn honger naar meer kennis over bomen groeide enorm.

Een tijdje verdiepte ik me ook in dendrochronologie, dit sloot mooi aan bij mijn bestaande kennis over houteigenschappen. Daarna ben ik definitief de weg van boomverzorging ingeslagen omdat ik hoop om op mijn manier een verschil te kunnen maken in de toekomst van bomen. Dit doe ik naast mijn hoofdberoep. Puur omdat ik het niet kon laten om deze passie op één of andere manier een plek te geven in mijn leven. Ik wil op mijn 65 niet wakker liggen en mezelf afvragen waarom ik er nooit wat mee gedaan heb.

Mijn missie is om mensen en bomen dichter bij elkaar te brengen. Door mensen beter te informeren en een beetje van mijn passie te delen hoop ik uiteindelijk bij te dragen tot meer en oudere bomen in onze leefomgeving.


Maar ik ben geen klimaatridder of dergelijke. Hoewel activisten en protestbewegingen op één of andere manier hun nut wel zullen hebben, geloof ik niet in het lange termijn effect van protesteren, of zelfs niet van het effect daarvan op het beleid. Protest kan misschien zorgen dat een boom vandaag blijft staan, goed beleid misschien voor de komende decennia. Maar hoe zorg je dat een boom die 500 jaar oud kan worden ook werkelijk die leeftijd bereikt? Dan moet je verder kijken dan deze generatie en zelfs nog verder dan de twee volgende. Dan moet je fundamenteel kunnen veranderen hoe wij als mens naar bomen kijken. En daar wil ik een lans voor breken!

Zo, nu heb je een idee wat er hier in mijn hoofd zoal speelt.
Je mag dus verwachten dat elke blog vanaf nu op één of andere manier zal bijdragen aan deze missie.

Ik hoop hiermee zo veel mogelijk mensen te bereiken en toch een aantal mensen een andere kijk op bomen te doen krijgen. Hierbij kan jij me helpen door mijn pagina te volgen en mijn berichten te delen.

Heel erg bedankt, en…  see you from the Treetops 😉

2 reacties

  1. Joeri, bedankt voor je eerlijke advies over het al dan niet snoeien van onze lindeboom. De boom zelf is je ook nu al dankbaar😊 Heel graag tot later!

    • Bedankt Greet en Koen voor jullie bericht.
      Ja, het juiste advies voor de boom levert niet altijd werk voor ons op. Soms is het beter om gewoon niets te doen. Fijn dat jullie dat waarderen.
      Mag ik je reactie op de site bij de reviews plaatsen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *